Τράπεζες: Τι κερδίζουν οι πολίτες από τις αλλαγές στις χρεώσεις
Σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές από τον μηδενισμό των χρεώσεων στις συχνότερες συναλλαγές τους καθημερινά, φέρνουν τα μέτρα για τις τράπεζες που ανακοίνωσε χθες στη βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο από τον μηδενισμό των χρεώσεων στις πληρωμές λογαριασμών, το πλαφόν έως 0,50 ευρώ για εμβάσματα έως 5.000 ευρώ και την κατάργηση της χρέωσης για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ, το όφελος για τους καταναλωτές υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ.
Με άλλα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη, οι τράπεζες θα στηρίξουν τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα παρεμβαίνει στους πλειστηριασμούς για να αγοράζει τα σπίτια ευάλωτων νοικοκυριών, προκειμένου να αποφευχθούν οι εξώσεις και οι πολίτες αυτοί να συνεχίσουν να διαμένουν στην κατοικία τους έναντι χαμηλού ενοικίου που θα επιδοτείται και από το κράτος. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα διαθέσουν οι τράπεζες για σχολικές υποδομές στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
Σημειώνεται ότι η νομοθέτηση για τον μηδενισμό των χρεώσεων ήταν αναγκαία προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να κινηθούν συντονισμένα, χωρίς να παραβαίνουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και να είναι υπόλογες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε ό,τι αφορά την στήριξή τους για τον Φορέα Ακινήτων και τα σχολεία, πρόκειται για συνδρομή που εντάσσεται στο έργο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Δεκεμβρίου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας επιβράβευσε, δημόσια, σε ειδική τελετή στο Υπουργείο τους φορείς και ιδιώτες, που συνέβαλαν με χορηγίες στο φετινό έργο πυροπροστασίας της χώρας. Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με τον Πρόεδρό της, Γκίκα Χαρδούβελη, να αναφέρει ότι την τελευταία 5ετία οι τράπεζες έχουν προσφέρει μέσω κοινωνικών τους δράσεων 400 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός θα εξειδικευθούν σήμερα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση.
Επιχειρώντας μιας πρώτη εξειδίκευση των μέτρων, χθες, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Linkedin ότι τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την προστασία των καταναλωτών, την ένταση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και την αύξηση της προσφοράς ακινήτων είναι τα εξής:
1. Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/ mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).
2. Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
3. Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤM άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ΑTM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
4. Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).
5. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα
6. Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.
7. Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά.
8. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό, απαλείφοντας τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.
9. Ενισχύεται η διαφάνεια και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της ΤτΕ.
10. Εθελοντική Συνεισφορά των συστημικών τραπεζών: Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό 100 εκ., ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων.
Commenti